ορθοδοντικος_σημαδια_απνοιασ - ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΑΜΗΣ I. ΚΑΝΤΟΣ
415
page-template-default,page,page-id-415,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge | shared by themes24x7.com,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Τα προειδοποιητικά σημάδια της άπνοιας ύπνου και το ροχαλητό

Το ροχαλητό και κάποιες λεπτομέρειες του ροχαλητού μπορεί να είναι πρώτες πολύτιμες ενδείξεις προειδοποίησης ότι υπάρχει άπνοια ύπνου. Η θεραπεία για το ροχαλητό θα εξαλείψει το προειδοποιητικό σημάδι. Όπως ακριβώς ο καπνός είναι προειδοποίηση φωτιάς έτσι και το ροχαλητό είναι σημάδι ότι μπορεί να υπάρχει άπνοια ύπνου. Και όπως πιθανόν κάποιες φωτιές χωρίς καπνό μπορεί να ανακαλυφθούν αργότερα με δυσάρεστες συνέπειες το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και με την άπνοια ύπνου χωρίς ροχαλητό. Επομένως όταν χρησιμοποιούνται ενδοστοματικές συσκευές ή γίνεται χειρουργική επέμβαση είναι σημαντικό μετέπειτα να ελέγχουμε τακτικά για άπνοια ύπνου.

Τι είναι το CPAP; Ποιές άλλες θεραπείες υπάρχουν για την άπνοια ύπνου;

Ποιες είναι οι θεραπείες για την αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι πιο δημοφιλείς θεραπείες που έχουν μελετηθεί περισσότερο περιλαμβάνουν τη συσκευή CPAP , τις ενδοστοματικές συσκευές, την απώλεια βάρους και τη στοματική χειρουργική επέμβαση.

Η πιο δημοφιλής και επιτυχημένη θεραπεία είναι η CPAP (Συνεχής θετική πίεση στους αεραγωγούς). Η συσκευή CPAP αποτελείται από μια ρινική ή ρινοστοματική μάσκα που παρέχετε με αέρα υπό πίεση ώστε να μένει ο αεραγωγός ανοικτός. Είναι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα CPAP το οποίο λειτουργεί σαν συμπιεστής του αέρα.

Ο αέρας που παρέχει η συσκευή CPAP είναι κανονικός αέρας και όχι συμπυκνωμένο οξυγόνο και αυτό καθιστά τη συσκευή μια σχετικά πολύ ασφαλή ιατρική θεραπεία.

Η πίεση του αέρα λειτουργεί ως αέρινος «νάρθηκας» που προλαβαίνει τη σύγκλιση των τοιχωμάτων του φαρυγγικού αυλού. Στην αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο ανώτερος αεραγωγός τείνει να κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συσκευή CPAP αποτρέπει το κλείσιμο σπρώχνοντας τα τοιχώματα του φάρυγγα.

Η συσκευή CPAP είναι αποτελεσματική στην θεραπεία των περισσότερων περιπτώσεων άπνοιας ύπνου όταν γίνεται τακτική χρήση.

Για αυτούς που χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP τα αποτελέσματα είναι θεαματικά γιατί συνήθως εξαφανίζονται τα περιστατικά αποφρακτικής άπνοιας αλλά επίσης εξαφανίζεται ή μετριάζεται αισθητά και το ροχαλητό.

Επειδή η συσκευή CPAP χρησιμοποιεί αέρα είναι πολύ ασφαλής και συχνά χρησιμοποιείται ως πρώτη επιλογή θεραπείας για ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η συσκευή CPAP συνήθως επιλέγεται αφού γίνει μια μελέτη ύπνου.

Άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η απώλεια βάρους. Το επιπλέον βάρος είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την άπνοια ύπνου. Η απώλεια του επιπλέον βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν άπνοια ύπνου είναι υπέρβαροι, πολλοί άλλοι δεν είναι.

Επειδή η απώλεια βάρους είναι μια σταδιακή διαδικασία, συχνά συστήνονται παράλληλα επιπρόσθετες θεραπείες άπνοιας ύπνου (CPAP , ενδοστοματικές συσκευές ή χειρουργική επέμβαση)

Η τελευταία επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η πλέον κοινή είναι είναι η φαρυγγοϋπερωιοπλαστική επέμβαση (UPPP) .

Η χειρουργική επέμβαση δεν εγγυάται επιτυχία αλλά συχνά επιφέρει σημαντική βελτίωση στην άπνοια ύπνου. Συστήνεται συχνά μια μελέτη ύπνου μετά την επέμβαση για να προσδιορίσει την επιτυχία της.

Σε κάποιες περιπτώσεις η θέση ύπνου (αποφυγή της ύπτιας θέσης) μπορεί να βοηθήσει. Δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικές με βοηθήματα που αποτρέπουν τον ασθενή από το να κοιμάται σε αυτή τη θέση.

Σπρέι για το λαιμό, αυτοκόλλητα μύτης, ειδικά μαξιλάρια για την άπνοια και άλλες θεραπείες μη εγκεκριμένες από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε κάποια ευρεία και αξιόπιστη έρευνα.

Η κλινική μας εφαρμόζει εκτός από την Ορθοδοντική Ειδικότητα, και τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων διαταραχής και άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με τα αυστηρότερα Αμερικάνικα πρότυπα θεραπείας, διαθέτοντας πιστοποιημένη εξειδίκευση στον τομέα αυτό, από το Tufts University, Boston, USA.