ορθοδοντικος_επιλογες_θεραπειας - ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΑΜΗΣ I. ΚΑΝΤΟΣ
406
page-template-default,page,page-id-406,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge | shared by themes24x7.com,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Επιλογές θεραπείας αποφρακτικής άπνοιας ύπνου

Οι θεραπευτικές επιλογές στην αποφρακτική άπνοια ύπνου συνοπτικά είναι οι πιο κάτω:

· Ενδοστοματικές συσκευές

· Απώλεια βάρους

· Ρινικά αποσυμφορητικά

· Χειρουργική επέμβαση (ενήλικες)

· Θεραπεία θέσης

· Χειρουργική επέμβαση (παιδιά

Ενδοστοματικές συσκευές

Οι ενδοστοματικές συσκευές μοιάζουν με τα Ορθοδοντικά μασελάκια. Είναι πολύ λεπτές και ευχάριστες στη χρήση, δεν δημιουργούν καμία ενόχληση στον ύπνο και χρησημοποιούνται μεγάλη ευκολία.

O Ειδικός Ορθοδοντικός με πιστοποιημένη εξειδίκευση στην άπνοια ύπνου, είναι ο ειδικός ιατρός που σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων μπορεί να διαγνώσει να κατευθύνει το σχέδιο θεραπείας περιπτώσεων άπνοιας ύπνου.

Οι ενδοστοματικές συσκευές για θεραπεία άπνοιας ύπνου και ροχαλητού είναι ειδικά σχεδιασμένες γι αυτό το σκοπό.

Η συσκευή τοποθετείται στο στόμα κατά τον ύπνο. Οι περισσότερες συσκευές λειτουργούν τοποθετώντας την κάτω γνάθο σε μια θέση πολύ πιο βολική κατα τη διάρκεια του ύπνου από τη συνηθισμένη θέση.

Αυτή η μικρή αλλαγή είναι για πολλούς ανθρώπους αρκετή για να κρατά τον αεραγωγό ανοικτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετά τη θεραπεία με ενδοστοματικές συσκευές συστήνεται αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενή.

Απώλεια βάρους

Περίπου 70 % των ανθρώπων που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι θεράποντες ιατροί συνήθως τους συστήνουν να χάσουν βάρος.

Παραδόξως, έχουν γίνει λίγες επίσημες μελέτες σχετικά με το πώς η απώλεια βάρους οδηγεί σε λιγότερο και πιο ελαφρύ ροχαλητό και μειωμένα περιστατικά άπνοιας και υπόπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρά το γεγονός αυτό, οι ιατροί ανεκδοτολογικά αναφέρουν θεαματική βελτίωση και στην αποφρακτική άπνοια αλλά και στο ροχαλητό των ασθενών που χάνουν βάρος.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να επιλέξει να συνταγογραφήσει φάρμακα απώλειας βάρους σε ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο ασθενή με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Ρινικά αποσυμφορητικά

Τα ρινικά αποσυμφορητικά περισσότερο βοηθούν σε περιπτώσεις ροχαλητού ή ελαφριάς μορφής άπνοιας ύπνου. Σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η ροή του αέρα από τη μύτη.

Ειδική θέση ύπνου

Η ύπτια θέση ύπνου προδιαθέτει σε άπνοιες και ροχαλητό. Η πλάγια θέση ύπνου μπορεί να εξαλείψει ή να μειώσει την απόφραξη των αεραγωγών.

Η παραδοσιακή τεχνική για να επιτύχει ο ύπνος στο πλάι επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μπάλας του τέννις στην πλάτη του ασθενούς. Υπάρχουν επίσης κάποιες εταιρίες που παράγουν προϊόντα σχεδιασμένα για να αποτρέπουν την ύπτια θέση ύπνου.

Η θεραπεία θέσης απευθύνεται κυρίως σε ήπιες περιπτώσεις αποφρακτικής άπνοιας. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οποιαδήποτε θέση πάρει ο ασθενής δεν είναι ικανή να βελτιώσει την απόφραξη του αεραγωγού.

Χειρουργική επέμβαση (Ενήλικες)

Η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ροχαλητού αλλά λιγότερο αποτελεσματική στη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Ο χειρούργος πρέπει να εντοπίσει με ακρίβεια σε ποιο τμήμα του άνω αεραγωγού προκαλείτε η απόφραξη της ροής του αέρα.  Υπάρχουν πολλά πιθανά σημεία και οι συμβατικές μελέτες ύπνου δεν μπορούν να προσδιορίσουν την περιοχή στην οποία πρέπει να επέμβει ο χειρούργος. Εάν ο χειρούργος δεν επέμβει στο σωστό σημείο είναι απίθανο να περιοριστεί η άπνοια ύπνου σε βαθμό που να περιορίζει την ανάγκη για άλλη θεραπεία.

Υπάρχουν πολλές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου. Η πιο κοινή είναι η φαρυγγοϋπερωιοπλαστική επέμβαση (UPPP). Η συγκεκριμένα επέμβαση έχει επιτυχία 50% περίπου. Κάποιοι χειρουργοί έχουν επιτύχει πολύ υψηλότερα ποσοστά με διαδοχικές επεμβάσεις.

Χειρουργική επέμβαση (Παιδιά)

Τα περισσότερα παιδιά που ροχαλίζουν ή έχουν άπνοια ύπνου έχουν διογκωμένες αμυγδαλές ή αδένες, ή και τα δύο. Στις 75% των περιπτώσεων, η χειρουργική αφαίρεση αυτών θεραπεύει τα προβλήματα της αναπνοής του ύπνου.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία έχει εγκρίνει την αφαίρεση των αμυγδαλών και αδένων σαν αρχική επιλογή θεραπείας για τα προβλήματα της αναπνοής του ύπνου στα παιδιά.

Συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς, CPAP

Συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς χρησιμοποιούνται με διάφορες αναπνευστικές μάσκες και είναι η πιο συχνή θεραπεία για μεσαία και σοβαρή άπνοια ύπνου. Είναι εγκεκριμένες από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Η μάσκα φοριέται σφιχτά στη μύτη ή μερικές φορές στη μύτη και στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου και παρέχει συμπιεσμένο αέρα ο οποίος ρέει συνέχεια ή διακεκομμένα στο φάρυγγα του ασθενούς. Η αυξημένη πίεση του αέρα δεν επιτρέπει τον αεραγωγό να κλείσει.

Ο αέρας υπό πίεση παρέχεται από διάφορες συσκευές: CPAP (συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης), BiPAP (διφασική συσκευή θετικής πίεσης), VPAP (συσκευή διαφορικής πίεσης) κλπ. Έρευνες για τα αποτελέσματα των συσκευών θετικές πίεσης σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια που κάνουν συστηματική χρήση δείχνουν θετικά αποτελέσματα και μείωση των επεισοδίων άπνοιας και υπόπνοιας.

Μια παραλλαγή της συσκευής θετικής πίεσης είναι η συσκευή PROVENT.Βασίζεται στην ίδια αρχή λειτουργίας δηλαδή κρατά τα πνευμόνια γεμάτα και τον αεραγωγό ανοιχτό αλλά δεν χρησιμοποιεί ούτε ηλεκτρισμό ούτε υγραντήρα.

Αν και οι συσκευές θετικής πίεσης δεν χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν το ροχαλητό, έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν αισθητά το ροχαλητό ενώ  παράλληλα θεραπεύουν την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Άλλες θεραπείες

Είναι σημαντική η αποχή από το αλκοόλ πριν τον ύπνο για τη θεραπεία της άπνοιας.

Σε μία έρευνα, κάποια άτομα που χρησιμοποιούσαν βηματοδότη αναφέρθηκε ότι είχαν βελτίωση στην άπνοια ύπνου. Κανένας σημαντικός οργανισμός δεν έχει εγκρίνει αυτό τον τρόπο θεραπείας και διεξάγονται περαιτέρω μελέτες.

Επίσης χρησιμοποιούνται εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι το παίξιμο πνευστών οργάνων όπως πχ το ντιτζεριντού μπορεί να βοηθήσει στην αποφρακτική άπνοια ύπνου. Στη Βραζιλία, ερευνητές ιατροί που ασχολούνται με το βελονισμό αναφέρουν θετικά αποτελέσματα μετά από θεραπείες βελονισμού σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Αυτή η ιστοσελίδα παρέχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την άπνοια ύπνου και πολλές άλλες διαταραχές ύπνου. Αν πιστεύετε ότι πιθανόν να έχετε μια τέτοια διαταραχή θα πρέπει να συμβουλευτείτε την ειδική κλινική μας.

Η κλινική μας εφαρμόζει εκτός από την Ορθοδοντική Ειδικότητα, και τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων διαταραχής και άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με τα αυστηρότερα Αμερικάνικα πρότυπα θεραπείας, διαθέτοντας πιστοποιημένη εξειδίκευση στον τομέα αυτό, από το Tufts University, Boston, USA.