ορθοδοντικος_εντολες_υπνου - ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΑΜΗΣ I. ΚΑΝΤΟΣ
404
page-template-default,page,page-id-404,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge | shared by themes24x7.com,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Οι δέκα εντολές του καλού ύπνου

1. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα για να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε.

 

2. Αν κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην επιτρέπετε στον εαυτό σας ο ύπνος να έχει διάρκεια πάνω από 45 λεπτά.

 

3. Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο και μην καπνίζετε.

 

4. Αποφύγετε την καφεΐνη έξι ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα αλλά και πολλά αναψυκτικά που μπορεί να περιέχουν καφεΐνη.

 

5. Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ λίγο πριν τον ύπνο.

 

6. Ασκηθείτε συστηματικά αλλά ποτέ τις τελευταίες ώρες της ημέρας ακριβώς πριν τον ύπνο.

 

7. Χρησιμοποιήστε άνετο κρεβάτι.

 

8. Φροντίστε για ένα καλά αεριζόμενο και ελεγχόμενης θερμοκρασίας χώρο ύπνου.

 

9. Απομονώστε όλους τους θορύβους και περιορίστε όσο μπορείτε το φως.

 

10.Κρατήστε το κρεβάτι σας αποκλειστικά για τον ύπνο και την ερωτική ζωή σας. Δεν είναι γραφείο, ούτε χώρος εργασίας, ούτε κινηματογράφος ή αίθουσα παρακολούθησης τηλεόρασης.

Ελέγξτε τον εαυτό σας

Αν νομίζετε ότι μπορεί να υποφέρετε από αποφρακτική άπνοια ή κάποια άλλη αναπνευστική πάθηση του ύπνου, υπάρχουν αρκετά απλά τεστ που μπορείτε να κάνετε και που μπορεί να υποδείξουν ότι πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας. Να έχετε υπόψη ότι ένα από τα καλύτερα τεστ είναι τα παράπονα αυτών που κοιμούνται μαζί σας ότι ροχαλίζετε δυνατά ή ότι σταματάτε να αναπνέετε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Ως μέρος της μελέτης του ύπνου σας που γίνεται από την εξειδικευμένη κλινική μας, αρχικά ακολουθείται ένα πρόγραμμα κατ´οίκων παρακολούθησης και αξιολόγησης του ύπνου σας με τη χρήση της ειδικής συσκευής μελέτης ύπνου.

 

Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε την βαρύτητα των επεισοδίων άπνοιας βάση ειδικών δεικτών (AHI) και μετρήσεων, προκειμένου να προσδιοριστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος θεραπείας για την συγκεκριμένη περίπτωση .

 

Μια κατ´οίκον μελέτη ύπνου παράγει διάφορα ευρήματα δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των ωρών ύπνου που συνήθως είναι περίπου 6. Οι καταγραφές περιλαμβάνουν: ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) που καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα, ηλεκτροοφθαλμογράφημα (ΗΟΓ) για τις κινήσεις των ματιών και υπογνάθιου ηλεκτρομυογραφήματος (ΗΜΓ) για τη σταδιοποίηση του ύπνου, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας και του καρδιακού ρυθμού, ειδικές ελαστικές ζώνες θώρακος κοιλίας για την καταγραφή της αναπνευστικής προσπάθειας. Επιπλέον χρησιμοποιούνται ειδικοί αισθητήρες για την ανίχνευση των επιπέδων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και για καταγραφή κινήσεων ποδιών.  Όλη η διαδικασία είναι απολύτος ανώδυνη.

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι για την μελέτη αυτή πρέπει ο Ειδικός Ορθοδοντικός ή άλλος ιατρός που θα αναλύσει τα αποτελέσματα της μελέτης να διαθέτει πιστοποιημένη εξειδίκευση στο αντικέιμενο της άπνοιας ύπνου.

 

Κατά τη διάρκεια μίας μελέτης ύπνου προκύπτει ένας σημαντικός αριθμός δεδομένων αλλά το πιο σημαντικό είναι ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας ( AHI). Η άπνοια είναι η πλήρης διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο των 10 δευτερολέπτων. Η υπόπνοια είναι η μείωση της ροής της αναπνοής (πάνω από 25% αλλά λιγότερο από 75%) για διάστημα μεγαλύτερο των 10 δευτερολέπτων. Ο δείκτης είναι ο αριθμός απνοιών και υποπνοιών που έχει ο ασθενής ανά ώρα. Ένας δείκτης μεταξύ 5 και 15 θεωρείται ελαφριά αποφρακτική άπνοια, 15 με 30 μέτρια και πάνω από 30 βαριάς μορφής άπνοια. Εάν διαγνωστείτε με αποφρακτική άπνοια ύπνου ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσει τη θεραπεία σας είναι το πόσο σοβαρή είναι και αυτό είναι καθοριστικό τόσο για εσάς  όσο και για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

 

Αν υποπτεύεστε ότι πάσχετε από άπνοια ύπνου, το σύνηθες πρώτο βήμα είναι να συζητήσετε τις υποψίες σας μαζί μας .

 

Η κλινική μας εφαρμόζει εκτός από την Ορθοδοντική Ειδικότητα, και τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων διαταραχής και άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με τα αυστηρότερα Αμερικάνικα πρότυπα θεραπείας, διαθέτοντας πιστοποιημένη εξειδίκευση στον τομέα αυτό, από το Tufts University, Boston, USA.